Nervürlü İnşaat demiri
NERVÜRLÜ İNŞAAT DEMİRİ
ÇAP : 8 mm – 60 mm çapları arasında
BOY : Standart 12 m (istendiği takdirde, 6~18 m arasında istenen boylarda)
PAKET : Standart ~2000 – 2500 Kg. lık bağlar halinde
İnşaat Demiri, betonarme yapılarda kayma ve çekme gerilmelerini karşılamak amacı ile beton içine konulan, özel şekillendirilmiş çeliğe inşaat demiri denir. Standart olarak 12 metre boyunda üretilir. Yüzeyindeki nervürler soğukta burularak imal edilir. Betonun mukavemetini arttırmak için kullanılan çıkıntılı bir demirdir. Nervürlü demir, karbon ve mangan elementlerinden oluşur. Dişli yapısı ile inşaat projelerinde güvenle kullanılabilir. Nervürlü demirin yüzeyinde girintiler ve çıkıntılı yapılar vardır. Bu girinti ve çıkıntılar sayesinde betonu daha sıkı tutar. Prefabrike yapıların üretiminde sıklıkla görülen nervürlü demir, binaların yapısal bir bileşeni olarak kullanılmaktadır.
TEKNİK BİLGİLER
Nervürlü demirinde bulunan Mangan ( Mn ) ve Karbon ( C ) oranlarının artırmanın ve sıcak soğuk işlemlerin üretilen demirin kalitesine etkileri; Demir içinde bulunan karbon miktarının artması, dayanıklılığı iyi yönde etkilerken, kaynak tutma özelliğini zıt yönde etkilemekte ve demiri kırılganlaşmaktadır. İnşaat demiri üretim standardında, demir içinde bulunan karbon oranının % 25 den az olması gerekmektedir. Kaynaklana bilirlik özelliği özellikle prefabrik yapıların üretiminde öne çıkmaktadır. Ayrıca yüksek karbon oranı, demirde gevrekliğe neden olacağından, demir imalat aşamasında kıvrılma ve bükülmelerde, çatlayacak ve / veya kırılacaktır. Nervürlü inşaat demiri esnekliği Manganın dışında, Nb , Va, Vo,vb. alaşım elementleri kullanarak sağlanmaktadır. İnşaat demiri kalitesini arttırmanın bir yolu da, sıcak haddelenmiş nervürlü inşaat demirine daha sonradan burma, çekme gibi soğuk işlemler uygulamaktır. İşlenmesinde, üretim zamanını düşüren bu yöntemler, fazladan bir işlem olması nedeniyle maliyeti arttırmaktadır. Kontrollü sulu soğutma sistemi ile, sıcak haddelenen inşaat demirinin, üretimden çıktıktan hemen sonra su vermek ve daha sonrasında iç ısısı ile temperlemektir. Kontrollü su soğutma yönteminde, sıcak haddelenen inşaat demiri tezgah hattından çıktıktan hemen sonra, özel dizayn edilmiş su verme ünitesine girmektedir. Ünite içinde, hızlı bir soğumaya maruz kalan inşaat demiri dışında, kalınlığı su verme süresine bağlı olarak değişen, martenzit bir kabuk oluşur. Martenzit küçük tanecikli bir yapıya sahiptir. Çok serttir ancak kırılgan bir yapıya sahiptir. Isıl işleme tabi tutulması gerekmektedir.
KULLANIM ALANLARI
İsminden de anlaşılabileceği gibi nervürlü inşaat demiri inşaat sektörünün her alanında kullanılmaktadır. Konut inşaatlarından barajlara, köprülerden nükleer santrallerin inşaatına kadar sektörün tamamında nervürlü çelikler tercih edilecektir. Farklı çaplarda üretilen çelikler projelere göre kullanılmaktadır.
AVANTAJLARI
Artan Bağlanma Mukavemeti: Beton ile demir arasında daha iyi bir bağlanma sağlayarak, kayma direncini artırır ve çatlamayı azaltır.
Yüksek Dayanıklılık: Yüksek çekme dayanımı sayesinde, yapıların genel dayanıklılığını ve güvenliğini artırır.
Kolay Kullanım: Kaynaklanabilir ve bükülebilir özellikleri sayesinde, çeşitli inşaat uygulamalarında esnek kullanım imkanı sunar.
KALİTE STANDARTLARI
Nervürlü demir üretiminde belirli kalite standartlarına uyulması gerekmektedir. Türkiye'de TS 708 standardı, Avrupa'da ise EN 10080 gibi standartlar uygulanır. Bu standartlar, nervürlü demirin mekanik ve kimyasal özelliklerini belirler ve yapıların güvenliğini sağlamak amacıyla oluşturulmuştur.
NERVÜRLÜ İNŞAAT DEMİRİ AĞIRLIK TABLOSU
NERVÜRLÜ İNŞAAT DEMİRİ ANALİZ DEĞERLERİ